Setkání se zvláštními Australany (2)

8. 08. 2014 13:44:09
Své příbuzné a sousedy si člověk nemůže vybrat. Rodinu mám (bohužel) daleko, ale s našimi sousedy mám mnohdy o zábavu postaráno. Zvláště když v místě, kde bydlím, má toto slovo trochu širší význam. Tím pádem máme sousedů mnoho, ač vlastně někteří bydlí mnohem dál než za humny.

PICT5215.JPG

Kyle, mladík kolem dvaceti let, je nadšenec do terénních motorek. Tuhle ale z motorky kdesi v lese spadl a škaredě si zlomil zápěstí. V nemocnici mu ruku v narkóze srovnali. Jaké však bylo jeho překvapení, když po několika týdnech sundal sádru a zjistil, že mu zápěstí narovnali naopak, než jak má být. Myslela jsem, že je to vtip, ale nebyl. A teď už s tím prý nic dělat nelze!

P5040049.JPG

V málo obydlené části obce žije Larry s družkou a jejími třemi dětmi. Larry dělá všechno a nic. Tím se poctivě živí. Například opravuje nepojízdná auta a pak je dál prodává, směňuje a vyměňuje, pálí načerno tvrdý alkohol, dělá různé melouchy. Napadlo ho ale jednou přivydělat si snadno a rychle a začal na svém pozemku pěstovat marihuanu. Tu pak vozil do Brisbane, kde se distribuovala dál na trh. Larryho ale chytili. A soudili. Hrozilo mu několik let vězení. Jeho přítelkyně byla zoufalá. Požádala mě mimo jiné o sepsání dopisu k soudu, zhruba v tom duchu, že Larry je v podstatě hodný člověk, dobrý soused, skvělý táta jejích dětí a že by nám, kdyby ho zavřeli, velmi chyběl. Co bych pro dobré sousedské vztahy neudělala, dopis jsem napsala, měl prý u soudu velký úspěch! Larry je aboridžinec. Ne "plnokrevný", ale prostě je. A tak z toho nakonec byla pouze půlroční podmínka! Důvod k oslavě? Oslava samozřejmě byla, a bujará, zásob napáleného alkoholu má totiž Larry stále habaděj.

P5020107.JPG

Z Japonska přijel pan Noc a Den. Přes sezónu zde pracuje na zeleninové farmě. Ne, nedělám si legraci. Noc a Den je jeho skutečné jméno. Opravdu. Nevěřila jsem, dokud mi neukázal kreditní kartu, na které stojí : Mr Night and Day. To je úplně pohádkové, podobně jako Slunečník, Měsíčník a Větrník!

Bena zde znají úplně všichni. Ben je mentálně postižený. Neumí číst, počítat ani psát, všechno hned zapomene. Má jedno skleněné oko, které neváhá jen tak pro pobavení ostatních vyndat. Místo pobavení způsobí ale spíše šok a zděšení. Zvláště u malých dětí. Problém u Bena je ten, že není natolik postižený, aby byl někde v ústavu, ani není zcela normální a svéprávný, aby se zařadil mezi ostatní lidi. Takže nepatří nikam. Prahne po kamarádech, bohužel ale téměř žádné nemá. A touží po dívce, se kterou by založil rodinu. Což je samozřejmě poněkud komplikované. Je mu něco přes třicet, miluje čokoládu a kolu, má problém s nadváhou a po lidech škemrá o cigarety a pivo. Jinak má ale srdce na dlani, mouše by neublížil. Tuhle jsme ho nechali sekat trávu naší velkou zahradní sekačkou. Jeho rodiče ho při tom filmovali, že to ukáží jeho psychiatrovi, aby viděl, že Ben dokáže pracovat a že by mohl být přece jen někde užitečný. Psychiatr, poté co si pečlivě prohlédl video, položil kontrolní otázku: “Proč jezdí pořád sem a tam a seká krátkou, již posečenou trávu, zatímco tu dlouhou nechává být?" Dobrá otázka. Ben nepochopil, že se seká dlouhá tráva, ne ta krátká. A i když pak můj muž jel vedle něj na druhé sekačce, aby ho usměrňoval, ani to nepomohlo, Ben se po chvíli zařadil za něj a kosil tedy to, co manžel před ním právě požal. Benovy rodiče verdikt doktora nicméně popudil a promptně ho vyměnili za jiného. I tak je ale nasnadě, že kariéru coby sekač trávy, například na golfových hřištích, Ben neudělá.

Jeden náš soused chová osly a ti rádi utíkají k nám. Jde mi to už pěkně na nervy, děje se to totiž příliš často. Oslíci už znají své trasy a plot je evidentně nezastaví. Jednou jsem mu musela telefonovat dokonce v sobotu večer, ač velmi nerada. "Váš osel je opět tady, prosím vás, přijeďte si pro něj, on nám leká hosty," vysvětluju omluvně do telefonu. Je to přesně tak. Turisté si o víkendu za hezkého počasí udělají táborák, a protože se tady i v létě stmívá brzo, v devět hodin je už tma jako v pytli. Rodinky s dětmi sedí hezky u ohníčku, když tu se naráz ze tmy vynoří obrovité chlupaté zvíře, začne strašně funět a nahlas hýká: "Íá íá íá íá íá"! Nepřekvapuje mě, když pak jako reakci slyším jen panické pištění, výkřiky děsu, peprné nadávky a následně překotné klopýtání přes kořeny stromů a spadané větve do bezpečí chaty. Navíc tento osel má v oblibě knoflíky, pokud si ho člověk pustí k tělu, tlamou mu utrhne a sežere hezky jeden knoflík po druhém.

osel2.JPG

Osudy lidí (a zvířat) píše sám život. Spisovatel by to, myslím, nevymyslel lépe. A zřejmě není až tak důležité, jestli se děj odehrává v Austrálii, anebo někde jinde.

kl.JPG

Autor: Hana Van Soest Jarocka | pátek 8.8.2014 13:44 | karma článku: 34.63 | přečteno: 2831x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.90 | Přečteno: 473 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 582 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 476 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 96 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2102

Žiju v Austrálii, kam mě osud před pár lety zavál.

E-kniha Ahoj, mami právě vyšla.

IG a FB pod názvem:   chodimhlavoudolu

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...