Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem málem skončila u lidožroutů v kotli (Vanuatu)

 "Jeden z nich nám ukázal zadnici takovým způsobem, že jsme pro výklad  ani nepotřebovali tlumočníka."

To ne já, to si zaznamenal  James  Cook do svého deníku,  když  na jednom z vanuatských ostrovů rozkázal namířit na zhruba tisícovku mužů,  jejichž  útoku se obával, děla a muškety. Domorodci se nezalekli a zareagovali výše uvedeným způsobem.

Až do vyhlášení nezávislosti Vanuatu v roce 1980 byla tato anglicko-francouzská kolonie známá jako Nové Hebridy, které takto James Cook pojmenoval v roce 1774. První dva britští misionáři, kteří  byli na ostrovy vysláni Londýnskou misijní společností v roce 1839, byli bez prodlení zabiti a snězeni.  Pověst  obávaných a krutých lidožroutů se rozšířila do světa.

My jsme se rozhodli právě na Vanuatu oslavit své výročí. Dnes je tedy ten slavný den. Vycházíme k večeru z hotelu a nasedáme do taxíku. "Do nějaké hezké restaurace, prosím."

"No problem, madam.  Restaurace A nebo B?" dává taxikář ochotně na výběr jména dvou podniků. Podle nic neříkajícího názvu se vybírá těžko, jen tedy plácnu: "Tak třeba do B."

Jedeme, už se těším. Opouštíme areál hotelu. Poté opouštíme vesnici. Jedeme dál. Civilizace ubývá. Tu a tam jde podél silnice člověk.  Stmívá se. Asfaltka se zužuje. Mění se v prašnou cestu. Už není vidět ani živáčka. Padá černočerná tma.

Taxík kodrcá po jámách a výmolech. Restaurace tady? Jedeme stále dál a dál, hlouběji a hlouběji do džungle. Jímá mě neblahý pocit. Začínám se rozhlížet po autě, hlavou se mi honí plán. Vypadnout za jízdy a skutálet se do příkopu jako ve filmu! Teprve teď si ale všímám "vybavení" taxíku. Sedím na zadním sedadle, ani jedny dveře nemají kliku, nedají se tudíž otevřít zevnitř. Ani okénka nelze stáhnout, prý je to zaseklé. Pouze řidičovo okénko jde maličko otevřít, na což musí vynaložit velkou sílu obou rukou, neboť se obsluhuje kolíkem a špagátem. Tento mechanismus neznám. Panikařím. Je to lest. Naivní turisti neznající místní poměry sednou do pofiderního auta hned první den v cizí zemi, sotva vylezli z letadla. A to najust právě v zemi lidožroutů. Člověka tu naposledy snědli teprve nedávno,  v 60. letech minulého století! Ale to je údaj, který uvádí literatura, skutečnost může být úplně  jiná.  Za chvíli se budu moct přesvědčit na vlastní kůži. Brrrrr. Jistě již dali vařit vodu. Takhle tedy začíná naše romantická dovolená?  Skončíme v kotli. Nebo na rožni? Co já vím, jak se to dělá! Jak jen jsem mohla být tak hloupá?!

Jak se tak postupně loučím se životem a vyčítám si, že jsem si měla pečlivěji pročíst průvodce, přijíždíme na mýtinku. "Už je to tady. Teď se na nás vrhnou. Jídlo jim přišlo až do domu," konstatuju trpce.

A na té mýtince stojí domeček osvícený po celém obvodu žárovičkami.  Velkými prosklenými francouzskými okny jsou vidět svíčky na bíle prostřených stolech, měsíc ozařuje prázdnou písečnou pláž a je slyšet burácející příboj.

Nechci se radovat předem, ale tohle moc nevypadá na domorodou osadu kanibalů, spíše na.....malá osvícená tabulka s nápisem Restaurant mi vhání slzy do očí. Vcházíme dovnitř, jsme jediní hosté! Ovšemže. Podobné blázny aby pohledal!

Jsem naměkko. Toto je určitě jedna z nejkrásnějších a nejluxusnějších restaurací, kde jsem byla. A na tak ojedinělém místě. Dobře ukrytém, jen co je pravda. Jen pár kroků od pláže, na kterou vede několik dlaždic položených v písku.

Romantičtější oslavu výročí bych si ani nemohla vysnít. Ještě že všechno dobře dopadlo. Taxikář na nás dokonce čekal, a pak nás zavezl stejnou trasou (to už jsem ale byla úplně klidná) zpět do hotelu.

Nutno dodat, že restaurace a la varianta A byla od hotelu vzdálena asi 5 minut autem, nacházela se v centru u přístavu v ruchem tepající  části města a byla každý večer narvaná turisty k prasknutí.  Jak zdánlivě jednoduchý výběr mezi dvěma možnostmi a jak naprosto rozdílný finální výsledek. A zážitek.

Později se na naléhání dokonce dozvídám i recept na lidskou pečínku! Postup je zhruba takovýto: v zemi se vykope jáma, do jámy se vloží horké kameny a na ně  na kusy nakrájený člověk. Dále se přidají sladké brambory nebo nějaká podobná příloha a na to se znovu nakladou horké kameny. Celé se to přikryje banánovými listy a nechá se "v troubě" péct několik hodin.

Náčelník vesnice vždy jedl hlavu oběti, čímž měl nabýt protivníkovu sílu a energii.

Vanuaťané  zabíjeli a jedli členy patřící k znepřáteleným kmenům, vetřelce, narušitele a nepřátele, kteří jim mimo jiné kradli ženy.

Dneska tu lidi již nejedí. Tak se to alespoň všude píše. I místní lidé se dušují, že to "pouze" jejich předkové. Ale jeden nikdy neví. Co kdyby se náhodou  nynějším obyvatelům  zastesklo po starých dobrých časech a  některý z domorodců  by dostal chuť na lidské masíčko? Naivních turistek a turistů je (jak je vidět) kolem habaděj!

 

 

Autor: Hana Van Soest Jarocka | středa 12.3.2014 14:00 | karma článku: 25,93 | přečteno: 1863x
  • Další články autora

Hana Van Soest Jarocka

Živočichové v australské domácnosti ale zvyknete si

Než usednu venku na zahradní křesílko, zvednu podušku. Musím se podívat, co kdyby pod ní něco bydlelo. Něco, co by mě mohlo kousnout, štípnout nebo bodnout do zadku. Je jistě krásné žít v souladu s přírodou, s rostlinami a

5.6.2021 v 10:33 | Karma: 43,28 | Přečteno: 8161x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Znásilnění v parlamentu (Austrálie)

„Bylo mi několikrát naznačeno, že jestli půjdu s incidentem na veřejnost, bude to mít vliv na mou kariéru.“

18.2.2021 v 4:13 | Karma: 27,08 | Přečteno: 1550x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

“Jste jeho Mother?” (Austrálie)

Volám na dané číslo. Automat se hlásí. “Zvolte jedničku, dvojku, trojku, až desítku.” Hluboký výdech. To chce trpělivost. Napiju se. Vyhlédnu z okna. Zatáhnu žaluzie. Po chvíli zazní: “Zvolte jedenáctku pro spojení s operátorem.”

17.2.2021 v 7:44 | Karma: 32,94 | Přečteno: 1390x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Austrálie. Jak jsem potkala třídní učitelku

Za čtrnáct dní nám to tu zase začne. Nový školní rok. Obchody už aktuálně zareagovaly a přišly s nabídkou školních potřeb. A rodiče chtě nechtě vyrazili na nákup pomůcek. I já samozřejmě.

21.1.2021 v 12:49 | Karma: 33,89 | Přečteno: 1488x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Covid update z Austrálie

Letní prázdniny jsou v plném proudu. Austrálie, tak jako snad všechny země světa, bojuje s covidem.

15.1.2021 v 5:22 | Karma: 28,80 | Přečteno: 984x | Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2102x
Žiju v Austrálii, kam mě osud před pár lety zavál.

E-kniha Ahoj, mami právě vyšla.

IG a FB pod názvem:   chodimhlavoudolu