Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak mě málem nepustili do Singapuru

Strávila jsem dvě hodiny v Singapuru, to není mnoho. Ale nejdřív mě tam vůbec nechtěli pustit. Přiletěli jsme z Amsterdamu do Singapuru v 6.00 hodin ráno, navazující let do thajského Chiang Mai moc nenavazoval, museli jsme na něj čekat až do tří hodin odpoledne. Devět hodin strávit na letišti?

I když je singapurské letiště jedno z nejkrásnějších a nejčistších na světě a vyhrálo mnoho prestižních cen, i tak je devět hodin příliš jen tak bloumat po obchodech či sedět na kafi.

Chtěla jsem se tudíž zúčastnit exkurze do města, kterou organizuje zadarmo samotné letiště, aby čekajícím turistům ukrátili dlouhou chvíli a zároveň tak udělali reklamu samotnému Singapuru.

Rozhodli jsme se tedy pro. Něco nového uvidíme a hlavně zabijeme trochu času. Byli jsme oba dost unavení, časový posun dělal své, ale co, budeme sedět v autobusu, nic víc se po nás nebude chtít. Přejeli jsme tedy vláčkem na terminál 2 a rezervovali si exkurzi na 9.00 hodin. Za malý poplatek jsme si uložili zavazadla v úschovně, vzali si jen peníze, pas a foťák, a pak už šli spolu s ostatními k celním a imigračním přepážkám. Dostalo se nám poučení, co nesmíme do Singapuru přivézt (jako drogy, zbraně, větší množství cigaret, alkoholu atd.) Vše probíhalo celkem rychle, celá skupina prošla, já šla jako jedna z posledních.

Manžel, který vlastní holandský pas, prošel úplně hladce, úředník se ho jen zeptal na jednu velice důležitou věc – zdali už snídal?

Ale teď já s českým pasem. Dlouhé listování v pasu sem a zase tam. Přísné otázky typu : jak dlouho tu zůstanete? Účel vaší návštěvy? Zůstanete v Singapuru déle než 24 hodin, déle než 48 hodin? A tak dále pořád to samé dokola. Já se zase stále dokola snažila vysvětlit, že v Singapuru zůstanu pouze dvě hodiny, v rámci exkurze po městě, kterou sami organizují, měla jsem k tomu i doklad, takové malé lejstro s mým jménem a číslem!

Načež úředník štrachal v šuplíku, až vyštrachal jakousi tabulku zemí a hledal – nahlas – Československo. Jaksi to nemohl najít, po chvíli to tedy vzdal, zeptal se opět ten samý sled otázek, znovu jsem ukázala papírek, že se účastním exkurze po městě, ale to mu bylo evidentně fuk. Stejné otázky a stejné odpovědi (ta o snídani ovšem chyběla), nakonec mi dal razítko do pasu, povolení zůstat v Singapuru až 90 dni! A já se mohla připojit k již poněkud netrpělivé skupině přešlapující na místě.

Můj muž už se chystal na variantu, že mě úředník do země nepustí, čímž pádem on by solidárně obešel přepážku, tím by oficiálně opustil Singapur, ve kterém by pobyl jen pár minut. Naštěstí to ale nebylo třeba. Šli jsme hromadně k autobusu.

Sedadlo jsme měli úplně to zadní, abychom měli výhled na všechny strany. Nebyli jsme rozhodně fit, seděli jsme jako dvě pecky. Autobus byl plný turistů z různých zemí a průvodkyně povídala. Viděli jsme mrakodrapy, obří ruské kolo, obchodní a finanční čtvrt, byli jsme nadšeni. Projížděli jsme čínskou a indickou čtvrtí. Úzké čínské domečky s typickými střechami byly úžasné. Zastavili jsme u jednoho starobylého čínského chrámu, kde jsme vystoupili, abychom si jej prohlédli.

Singapur je plný mrakodrapů a výškáčů, vlastně paneláků, kde žije většina obyvatel.  Je tu příliš málo místa pro rodinné domky. Pozemky jsou velmi drahé, staví se tedy do výšky. A většina populace žije v panelácích s balkónem.

Oslnil mě singapurský přístav. Už z letadla jsem viděla tolik lodí, které kotví v zálivu, že se mi to zdálo být až neskutečné. Byly rozeseté po hladině, kam  až oko dohlédlo.  Stovky lodí, velkých i menších. Není divu, singapurský přístav je jeden z nejrušnějších na světě.

Viděli jsme i pláže a místa na pobřeží, kde rybáři prodávají ryby a plody moře. Nevím, jak je to s koupáním, ale moře určitě příliš průzračné nebude….

Cestou zpět mě zaujal velmi zvláštní hřbitov. Náhrobky byly malé a ne hranaté, nýbrž kulaté a vypadaly spíše jako kuželky poházené v trávě. Byl to starý hřbitov, kulaté kuželky byly ženy a hranaté kuželky patřily mužům. Nikdy jsem nic takového neviděla.  Ale to už byla poslední „atrakce“ dne, jeli jsme zpět na letiště.

Opětovný vstup do Singapuru proběhl bez problému (no ne!) a zbytek času, co zbýval do odletu, už jsme přečkali docela dobře.

Před odletem jsme si opět šli vyzvednout naše kufry, ale museli jsme čekat, neboť jacísi zamračení a evidentně nepříjemní chlapi v modrých turbanech a dlouhých modrých ohozech s černými fousisky a dlouhými vlasy podávali právě dosti arogantním způsobem stížnost na chudáka pracovníka se zavazadly.  Nevím, o co se jednalo. Stáli jsme opodál a já si uvědomila, kolik je asi na světě různých kultur a náboženství a jak jsme všichni jiní. Ale myslím si, že tak i tak bychom měli být k sobě alespoň trochu slušní a vstřícní.

Na displeji se konečně objevil náš let a my se vydali k bráně. Naše čekání bylo u konce.

 

Autor: Hana Van Soest Jarocka | úterý 5.10.2010 9:12 | karma článku: 31,97 | přečteno: 4948x
  • Další články autora

Hana Van Soest Jarocka

Živočichové v australské domácnosti ale zvyknete si

Než usednu venku na zahradní křesílko, zvednu podušku. Musím se podívat, co kdyby pod ní něco bydlelo. Něco, co by mě mohlo kousnout, štípnout nebo bodnout do zadku. Je jistě krásné žít v souladu s přírodou, s rostlinami a

5.6.2021 v 10:33 | Karma: 43,28 | Přečteno: 8161x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Znásilnění v parlamentu (Austrálie)

„Bylo mi několikrát naznačeno, že jestli půjdu s incidentem na veřejnost, bude to mít vliv na mou kariéru.“

18.2.2021 v 4:13 | Karma: 27,08 | Přečteno: 1550x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

“Jste jeho Mother?” (Austrálie)

Volám na dané číslo. Automat se hlásí. “Zvolte jedničku, dvojku, trojku, až desítku.” Hluboký výdech. To chce trpělivost. Napiju se. Vyhlédnu z okna. Zatáhnu žaluzie. Po chvíli zazní: “Zvolte jedenáctku pro spojení s operátorem.”

17.2.2021 v 7:44 | Karma: 32,94 | Přečteno: 1390x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Austrálie. Jak jsem potkala třídní učitelku

Za čtrnáct dní nám to tu zase začne. Nový školní rok. Obchody už aktuálně zareagovaly a přišly s nabídkou školních potřeb. A rodiče chtě nechtě vyrazili na nákup pomůcek. I já samozřejmě.

21.1.2021 v 12:49 | Karma: 33,89 | Přečteno: 1488x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Covid update z Austrálie

Letní prázdniny jsou v plném proudu. Austrálie, tak jako snad všechny země světa, bojuje s covidem.

15.1.2021 v 5:22 | Karma: 28,80 | Přečteno: 984x | Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18,  aktualizováno  11:25

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stojí, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:19

Nehoda zastavila v neděli dopoledne dopravu na hlavním železničním koridoru mezi Ostravou a...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, jeden člověk zemřel

28. dubna 2024  11:15

V Ostravě na ulici Rudné poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Počasí v Česku ovlivní saharský prach, vytvoří oblačnost. Stoupá i riziko požárů

28. dubna 2024  7:47,  aktualizováno  10:32

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2102x
Žiju v Austrálii, kam mě osud před pár lety zavál.

E-kniha Ahoj, mami právě vyšla.

IG a FB pod názvem:   chodimhlavoudolu