Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kde je největší sedící socha Buddhy na světě?

Je v Hong Kongu, na ostrově Lantau.K soše jsme se vydali metrem. Na informacích  jsme se zeptali na cestu. Dali nám mapku a vyznačili, kde máme přestupovat. Byla to docela štreka, ještě štěstí, že nápisy byly v angličtině. Jdeme si koupit k automatu lístky. Ale ne, automaty berou jen kreditní karty, žádné mince, jak jsme zvyklí. Strkat do nějaké čínské mašiny naši kreditní kartu se nám zdálo příliš riskantní. Tak jen tak chvíli okouníme. Přichází k nám ale jakýsi dobrý muž, pracovník metra, a pomáhá nám při obsluze automatu. Svěřujeme mu kreditní kartu a ukazujeme, kam  chceme jet. Vzápětí máme dva lístky  – i kreditní kartu mašinka vyplivne zpět, jaké štěstí.  

Hongkongské metro je hezké a čisté, když vyjede na povrch, máme možnost se rozhlížet kolem. Mě zaujme hřbitov, položený na maličkém prostoru vysoko na skále, mezi výškáči, dálnicí a metrem. Je to tam “hlava na hlavě.” Konečně vystupujeme a jdeme dále k lanovce. Cesta lanovkou k soše trvá přes 45 minut. Dostávám na výběr – chci jet normální kabinkou, nebo posledním hitem “crystal” kabinkou – tedy tou s průhledným dnem? Poněvadž mi výšky nedělají dobře a i tak bude 45 minutová jízda spíše utrpením, zvolím normální kabinku s neprůhledným, a doufám, že velmi pevným dnem. Je zřejmé, že více lidí mělo dnes stejný nápad, a tak musíme naši kabinku sdílet s jednou čínskou rodinkou, mamka taťka a malý kluk. Je to docela legrační poslouchat, jak spolu čínsky mluví. Cesta je pro mě nekonečná. Výhled je ale skutečně krásný. Na okolní hory, moře, výškové budovy.Letiště je tak blízko, že můžeme detailně sledovat startující a přistávající letadla. Konečně jsme v cíli a vystupujeme.

K bronzovému Buddhovi, který vyčnívá nad krajinou a nedá se přehlédnout, musíme ještě kus pěšky. Dělá sehorko, ale máme štěstí, je jasno, bude krásný výhled. K Buddhovi vede 268 schodů, manžel, z kterého už lilo, se ptá, tam chceš jít? Ano jistě, a i do muzea – v Buddhovi. Koupím dvě vstupenky – a k tomu dostávám kupóny na dva nápoje a dva nanuky zadarmo. Dobré lákadlo pro lidi, aby šli do muzea! Lezeme tedy po schodech k Buddhovi, a pak ještě dále do Buddhy do muzea.Z ochozubylo krásně vidět do okolí. Viděli jsme i nedaleký klášter Po Lin, kam jsme vzápětí zamířili. Buddhistické kláštery mi připadly velmi zvláštní tím, jak byly barevné a uvnitř jaksi plné věcí. Bylo na co se dívat. Co se však odehrávalo venku před klášterem Po Lin, mi přišlo ještě zvláštnější. Na první pohledto vypadalo jako v krematoriu. V kovových schránkách, kterých tu bylo hned několik, hořel oheň a okolím se valil kouř spolu s omamnou vůní kadidla. Lidé zapalovali tyčinky a pak je zapichovali do připravených velikých nádob – takových keramických květináčů, které vypadaly jako urny. Měla jsem z toho nejdřív takový rozpačitý pocit. Buddhisti ale zapalují tyčinky pro štěstí. Je to součást jejich rituálu meditace. Ač nejsem buddhistka, po chvíli jsem také běžela do stánku koupit vonné tyčinky. Zapálila jsem je v kovové schránce a po chvíli meditace nad svým osudem je zapíchla do květináče - urny, aby tam- vedle těch od ostatních lidí- hořely pro naše štěstí. Po tomto ojedinělém zážitku jsme se vydali do městečka plného obchůdků a restaurací. Evidentně tu žijí z turistického ruchu. Také jsme si sedli venku, a protože byla doba oběda, chtěli jsme něco k jídlu. V bufetu, který jsme vybrali, však měli menu jen v čínštině. Pro zoufalé turisty naštěstí měli k dispozici obrázkovou knížku – s fotkami jídel. Vybrala jsem si tedy podle obrázku. Přinesli mi pak ale něco docela jiného. Nedá se, domluvit se tu s nikým nedalo, na to, abych požadovala vysvětlení, mi znalosti jednoho semestru čínštiny nestačily. I tak to chutnalo dobře.Pak už jen zpět na lanovku s pevným dnem, a poněvadž jsme tentokrát jeli jen sami dva, manžel si nenechal ujít to potěšení, aby mě neprovokoval. A tak během jízdy vstával, sedal, kolíbal kabinkou a dělal jiné mně nepochopitelné věci, které mu dělaly až dětinskou radost, a tím více, jak já jsem pištěla a rozčilovala se. S ulehčením jsem vítala pevnou půdu pod nohama. Ale návštěva Buddhy rozhodně stála za to.

 

Autor: Hana Van Soest Jarocka | čtvrtek 24.12.2009 8:02 | karma článku: 14,95 | přečteno: 3110x
  • Další články autora

Hana Van Soest Jarocka

Živočichové v australské domácnosti ale zvyknete si

Než usednu venku na zahradní křesílko, zvednu podušku. Musím se podívat, co kdyby pod ní něco bydlelo. Něco, co by mě mohlo kousnout, štípnout nebo bodnout do zadku. Je jistě krásné žít v souladu s přírodou, s rostlinami a

5.6.2021 v 10:33 | Karma: 43,28 | Přečteno: 8161x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Znásilnění v parlamentu (Austrálie)

„Bylo mi několikrát naznačeno, že jestli půjdu s incidentem na veřejnost, bude to mít vliv na mou kariéru.“

18.2.2021 v 4:13 | Karma: 27,08 | Přečteno: 1550x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

“Jste jeho Mother?” (Austrálie)

Volám na dané číslo. Automat se hlásí. “Zvolte jedničku, dvojku, trojku, až desítku.” Hluboký výdech. To chce trpělivost. Napiju se. Vyhlédnu z okna. Zatáhnu žaluzie. Po chvíli zazní: “Zvolte jedenáctku pro spojení s operátorem.”

17.2.2021 v 7:44 | Karma: 32,94 | Přečteno: 1390x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Austrálie. Jak jsem potkala třídní učitelku

Za čtrnáct dní nám to tu zase začne. Nový školní rok. Obchody už aktuálně zareagovaly a přišly s nabídkou školních potřeb. A rodiče chtě nechtě vyrazili na nákup pomůcek. I já samozřejmě.

21.1.2021 v 12:49 | Karma: 33,89 | Přečteno: 1488x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Covid update z Austrálie

Letní prázdniny jsou v plném proudu. Austrálie, tak jako snad všechny země světa, bojuje s covidem.

15.1.2021 v 5:22 | Karma: 28,80 | Přečteno: 984x | Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Irák schválil nový zákon proti homosexualitě, hrozí za ni až 15 let vězení

28. dubna 2024  8:40

Irácký parlament v sobotu schválil nový zákon zaměřený proti vztahům lidí stejného pohlaví. Nově...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2102x
Žiju v Austrálii, kam mě osud před pár lety zavál.

E-kniha Ahoj, mami právě vyšla.

IG a FB pod názvem:   chodimhlavoudolu